Uiteraard zult u wellicht nog vragen hebben over het aanschaffen van zonnepanelen. Hier kunt u de meest gestelde vragen terug vinden. Mocht u toch nog extra informatie willen, kunt u altijd contact met ons opnemen

Zonnepanelen aanschaffen? Wat levert dat je op?

Een lagere energierekening, minder afhankelijkheid van de energie leverancier. En je draagt bij aan een beter milieu. Win – Win situatie!

Is mijn dak geschikt?

De ligging van uw dak bepaalt of het wel of niet zinvol is voor u om zonnepanelen te kopen. Het liefst Zuid gericht, maar ook voor daken meer naar het Westen of Oosten zijn er verschillende mogelijkheden. Op een dak gericht op het Noorden is het slechts zelden aan te bevelen om panelen te plaatsen. Ook een dak dat veel in de schaduw ligt kan misschien beter niet worden gebruikt. Onze adviseur kan perfect bepalen of uw dak geschikt is.

Werken zonnepanelen als het bewolkt is?

Ook wanneer de zon niet schijnt is de kans groot dat je nog ruim voldoende energie kan opwekken. Zelfs met lichte bewolking.

Wat is de functie van een omvormer?

Belangrijk om te weten is dat alle elektrische apparaten in huis werken op wisselstroom en zonnepanelen produceren gelijkstroom.

De opgewekte gelijkstroom wordt daarom door de omvormer omgezet naar 230 volt wisselstroom. Deze wisselstroom kan via de meterkast worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Een zonnepaneel heeft een bepaalde energieopbrengst die wordt aangegeven in Wattpiek.

Al de zonnepanelen samen hebben een opgeteld systeemvermogen, het systeemvermogen kan worden omgerekend naar de juiste omvormer.

Wij werken grotendeels met omvormers van Growatt. Bekijk hier de datasheet van Growatt omvormers.

Welk vermogen moet mijn omvormer hebben?

Het is normaal dat het totaalvermogen van de zonnepanelen hoger is dan het aangegeven vermogen van de omvormer.

Meestal gebruiken wij een omvormer met een vermogen van 15% kleiner tot 10% groter dan het aantal Wattpiek systeem vermogen van de zonnepanelen. Dat levert de beste opbrengst van de zonnepanelen.

De zogenoemde nominale vermogensverhouding tussen de 85 en 110% is ideaal.

Maakt een omvormer geluid?

Wij werken met omvormers van Growatt. Deze zijn gemiddeld 35x35x16cm. Omvormers zijn voorzien een ventilator en een transformer die een zacht zoemend geluid maken.

Het geluid verschilt per merk en type, maar geheel geluidsloze omvormers bestaan helaas niet. Denk daarom vooraf na over de plaatsing van de omvormer zodat je geen ongemak hebt van eventueel geluid.

Bekijk hier de datasheet van Growatt omvormers

Hoe lang gaat mijn omvormer gemiddeld mee?

De levensduur van een standaard stringomvormer is gemiddeld op 12 tot 15 jaar. Een stringomvormer moet dus minimaal 1 keer vervangen worden, omdat de levensduur van zonnepanelen meer is dan 25 jaar.

De temperatuur in de omvormer is voor een groot deel bepalend voor de levensduur. Op een plek waar de temperatuur hoog oploopt kan de omvormer dus eerder kapot gaan.

Wat is de beste plaats om mijn omvormer te monteren?

Bij voorkeur plaatsen wij de omvormer op zolder, in de garage, in een was- of bergruimte, bij de CV of buiten (in de schaduw). Op een plaats waar je geen last hebt van het eventuele zacht zoemende geluid en waar temperaturen niet snel hoog op kan lopen.

Vervolgens wordt er een kabel getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer. Ook wordt er een leiding gelegd naar de meterkast.

De zonnepanelen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding worden aangesloten op een eigen groep in de meterkast. Wanneer geen vrije groep beschikbaar is, moet een extra groep worden aangelegd.

Wat is een wattpiek?

Dat is de hoeveelheid vermogen (Watt) die een zonnepaneel onder ideale omstandigheden oplevert. Een paneel van 310 Wattpiek levert dan onder ideale omstandigheden 310 watt.

De jaarlijkse opbrengst is 310 Watt x 880 effectieve zonuren = 272,8 kWh.  880 is het gemiddelde aantal zonuren in Nederland en België.

Afhankelijk van de locatie kan het aantal effectieve zonuren hoger of lager zijn.

Mijn Eigen Stroom